maandag 4 april 2016

Toelichting op het programma van de 45ste Reünie 2016

45ste Reünie Hylpers fan Hirre en Omûtens op 07 mei 2016 in de Foeke

Iets over het ochtendprogramma
Emiel Amsterdam is de zoon van Klaas fan Siep en Wytske. Hij is een intelligente en veelzijdige jongen en woont samen met zijn vrouw Annie en hun drie kinderen, Wendel, Friso en Julius in de Kalverstraat te Hindeloopen. Hij heeft natuurkunde gestudeerd in Groningen en is daar gepromoveerd op het gebied van materiaalkunde. Sinds 2008 werkt hij bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) waar hij onderzoek doet naar o.a.metaalmoeheid. Recent heeft hij de Onderzoeksraad voor Veiligheid bijgestaan in het onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van vlucht MH17.
Deze hylper Emiel Amsterdam zal een presentatie geven over de naam Hindeloopen en de relatie met de Noorse mythologie. Dit onderwerp komt ook aan bod in het boek "Het geheim der eersten", dat hij samen met Henriette Hemmink heeft geschreven. Hij zal dieper ingaan op zijn onderzoek naar de oorsprong van de naam Hindeloopen en het oude wapen. Dit onderzoek heeft hij ook gepresenteerd op een conferentie voor astronomie in cultuur, die vorig jaar november in Rome werd gehouden.


Iets over het middagprogramma
Een optreden van "Froukje en Joukje in de leugenbank". Ze zijn volgens zeggen: Alderwets klaait….De scene speelt zich af in een tijd dat het huidige IJsselmeer nog Zuiderzee was, voordat de Afsluitdijk roet in het eten gooide, dus voor 1932. De tijd van hoog en laag water Ebbe en Flo
Froukje en Boukje zijn een stel optimistische vissersvrouwen, die in de leugenbank zitten te wachten tot dat hun mannen met hun botters de haven binnen varen, afmeren en de visvangst aan land brengen te Hindeloopen.  
Joukje is niet afkomstig uit een oorspronkelijk visserijgeslacht. Zij komt van de boerderij en is ergens opgegroeid in een buurtschap in het Lage Midden van Friesland. Ze is daar aan de haak geslagen door een Hindelooper visserman en heeft dan ook nog weinig kennis van het harde vissers-en zeemansleven aan de Zuiderzeekust. Alles wat daarmee samenhangt heeft ze geleerd van haar man en zijn familie. Gedurende de aankomst van hun stoere Hylper mannen nemen Froukje en Boukje nog even tijd om bij te praten. Ze vertellen elkaar verhalen en spreken over petroleumstellen, bruine bonen, postro, pruimtabak, sagen, legenden en nog veel meer over dingen die voorbijgaan. Deze (volks)verhalen worden met passie en spanning gebracht. Maar ook met véél, heel veel humor! Allemaal zeer herkenbaar foar al jin Hylpers fan Hirre en Omûtens. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten